Saturday, July 16, 2011

Kelas Decorate Kek 2

18/7/2011

Kami belajar buat choc cake, then decorate kek gne resepi Chocolate Ganache... nyum nyum... coklat ganache ni bkn coklat yg bese kte siram atas kek, dye jtuh mleleh camtu je... bkn tau... ganache ni yg kte bole sapu & bentokkan.. kire dye likat la... =) tapi bole je kalo nak gune mase dye tga cair.. ikot kesukaan..

RESEPI GANACHE
cooking choc
butter
whipping cream/full cream milk

CARA-CARA
1. double boil cooking choc sampai cair...

tau x double boil?? double boil tu, ltk periuk atas api, isi air separuh periuk, ltk cooking coklat atas periuk yg kck cket, then ltk periuk yg kecik cket dlm air.. tp jgn smpai air msuk dlm cooking coklat tu.. nt x jadi...

2. ble cooking coklat da cair cket, masuk  butter...

3. ble sume da cair, baru masuk whipping cream yg blom pukul/full cream milk... kacau sampai sebati & btol2 cair...

4. alihkan dari api... biarkan sjok...

5. cedok cket msuk dalam mangkuk kecik, then kacau2 sampai dye likat.. baru bole sapu atas kek =)

SIAP!!
Topping nipis coklat ganache
decorate spider web
nak wat decorate spider web ni sng je...

DECORATE SPIDER WEB (name tu buatan sendiri tau)
1. cairkan white cooking coklat. masuk dalam piping bag... hujung piping bag tu poting kecik je tau...

2. buat bulatan besar, then kecik, kecik, kecik atas kek.. bulatan mcm board memanah tu...

3. gune lidi, tarik white choc atas kek tu, sukati nak tarik dari luar kek ke tengah or vise versa (macam tulis atas tanah)...

4. da siap...

tepi kek tu juz tarik2 gune garfu je... =)

p/s : kek kali ni mcm x bpare slurrp sluurrrp je.... hehe.. next kls butter cake decorate with jelly =) nak lukis bentok angry bird..

main conteng2 nak abeskan white choc lebih

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...